Lusterko duszy

Temat: wyniki morfologii, martwic sie?
hej
robilem badania morfologii w zeszlym tygodniu i sa pewne zmiany w poronaniu z wynikami z przed 3 miesiecy, mianowicie spadly leukocyty z 4,34 do 3,1 (norma 4,0-10,00) i neutrocyty z 2,17 do 1,28 (norma 1,9-8,00) mam wiec pytanie czy to moze miec zwiazek z watroba? jesli tak to jaki? czy zaczal sie proces zapalny? mam ob 4 czy gdyby sie cos dzialo to ob wykazalo by to?
z gory dzieki za info
pozdrawiam
radek
Źródło: hcv.mine.pl/viewtopic.php?t=374



Temat: Normy morfologii u dzieci?
Dziewczyny, a gdzie można znalezc interpretacje wyników?
Zrobiliśmy morfologię i wyszło nam 16,3 % neutrocytów, powinno być od 30%, pozostałe albo w normie, albo dosłownie minimalnie poza.

No i żelazo. Normy laboratoryjne 36-156, nam wyszło 34,1. Czy to oznacza anemie?

amst, Twoj link nie dziala
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=6489


Temat: moje wyniki-proszę o pomoc w interpretacji
Dziś odebrałam wyniki. Wszystko jest w normie poza nast. parametrami:
WBC 13,93 (norma do 10)
NEUT12,43 (10^3/uL) 89,2 (%)
LYMPH 1,19(10^3/uL) 8,5 (%)
Lekarz mówi, że podniesiona leukocytoza może być skutkiem procesu zapalnego w jelicie. Ale trochę zdziwił się tymi neutrocytami. A ja tym bardziej.
Może ktoś z was jest w stanie powiedzieć coś na temat tych wyników?
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=8837


Temat: Jak nie grzybica to co to jest ???? :((((
mam wyniki badan krwi.......cukier ok bo 83 mg/dl a norma jest 70-105
zrobilam tez sobie OB i mam 14 (norma 3-10) , tyle ze bylam podczas miesiaczki a wyczytalam ze wtedy moze byc wzrost
no i morfologia, wszystko dobrze poza neutrocytami, za malo 2,37 (norma 2,5-5) i znalazlam w necie cos takiego "Spadek liczby neutrocytów występuje w zakażeniach grzybiczych, wirusowych (grypa, różyczka), bakteryjnych (gruźlica, dur, bruceloza), pierwotniakowych (np. malaria), w tosycznym uszkodzeniu szpiku kostnego, przy leczeniu cystostatykami."
tak wiec cukrzyca odpada i wszystko wskazuje na grzybka. 17 zrobie wymaz i na chlamydie zobaczymy
smutno mi
Źródło: psyche-soma.com/viewtopic.php?t=2039


Temat: Letnie mamusie z 2010 roku :)

erytrocyty 3,86 norma 4,2-5,5 Częściej mamy jednak do czynienia z niedokrwistością. Może być ona wywołana utratą krwi, niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego (tzw. niedokrwistość megaloblastyczna). Do niedokrwistości dochodzi też w przypadku oddziaływania różnorodnych czynników powodujących rozpad erytrocytów (mówimy wtedy o niedokrwistości hemolitycznej). Przyczyną niedokrwistości jest także niedobór żelaza lub inne przyczyny wtórne (ciąża, choroby nerek, nowotwory, choroby przewlekłe)

hemaktoryt 35 norma 37-47 u ciezarnych chba zawsze jest ponizej normy

lym 17,5 norma 20-45
neu 78,2 norma 45-70
Limfocyty (LYMPH) - spadek (pancytopenię) może wywołać stosowanie kortykosterydów, a także ciężkie zakażenia wirusowe.

Neutrocyty (NEUT)ich zwiększenie obserwujemy w zakażeniach miejscowych i ogólnych, chorobach nowotworowych, hematologicznych, po urazach, krwotokach, zawałach, w chorobach metabolicznych, u palaczy oraz u kobiet w trzecim trymestrze ciąży.



wbc mam 17,6 a norma 4-11 wzrost ich liczby nazywamy leukocytozą. Podwyższenie może być spowodowane przyczynami fizjologicznymi (wysoka temperatura otoczenia, opalanie się na słońcu, ciąża, wysiłek fizyczny, stres) lub patologicznymi (stany zapalne narządów, uszkodzenia tkanek, zakażenia, zatrucia, nowotwory).
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=6839


Temat: Sierpień 2009
Cytat:
ronia napisała Tosia pyszności upichciła no no

Ja dzisiaj zrobiłam morfologie hematokryt prawie prawie w normie
liczna neutrocytów większa a tak wszystko ok :)
miejmy nadzieję
Ronia fajnie ze morfologia juz lepsza:) Ja w pon mam wizyte u poloznej to zobaczymy jak u mnie.


dobranoc!!!
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=4204


Temat: morfologia 6-cio latka
morfologia 6-cio latka
  Czesc
Wlasnie dzis debralam wyniki morfologii mojego syna 6.5letniego
jutro mamy zabieg drenazu uszu i stad badania
a ze ja ciekawska jestem to sobie przejrzalam te wyniki
i mam pytania co do kilku pozycji.
Podobno niektore wartosci zanizone lub zawyzone moga siwadczyc o roznych chorobach
Kuba jest alergikiem astmatykiem (zeby byla jasnosc)
i tak to co mnie interesuje to:
-krwinki biale 4.66 podczas gdy norme mam wpisaną 4.5-13.5, czyli jest to mocno dolna granica, podobno jakies infekcje (chyba alergiczne) objawiaja sie niskim poziomem bialych krwinek, zgadza sie? Czy moze byc to np potwierdzeniem tego ze jest to infekcja alergiczna a nie wirusowa?
- krwinki czerwone ma 4.82 (3.5-5) czyli znowuz gorna granica normy
- hematokryt tez ma tak samo w mocno gornej granicy
Ja wiem ze to mimo wszystko miesci sie w normie ale czy taki podwyzszony stan moze oznaczac cos?
- MPV ma 10 (8-11) czyli norma
ale pod spodem jest
- % neutrocytów 42 (40-60) czyli mało
- % monocytów i tu ma 12.5 a norma 1-8 co to oznacza? bo sporo przekracza norme jest to tez zaznaczone w ramce przez laboratorium
- liczba neutrocytów to 1.96 (1.5-8.5) czyli mało
- limfocytów 1.9 (1.5-7)

do tego PT ma 13.2 sek (12-18) co to wogole jest i czy to nie za malo? to jest cos z krzepliwoscia krwi?

czy jakies leki maja wplyw na wyniki, bo on bierze leki mukolityczne sekretolityczne i antyhistaminowe z racji alergii czy to nie falszuje wynikow morfologii?

z góry dziekuje za odpowiedź
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=903


Temat: zagrożenie bialaczka??
od trzech miesięcy mam kiepskie wyniki krwi.Od maja trzy razy wyniki są takie same. Ostatnio mialam robiony rozmaz. Dodam ze nie mam zadnych infekcji i nie choruję, a jedyne co czuję to zawroty glowy i ciągle zmęczenie. czy mogę prosić o pomoc w odczytaniu wyników?
WBC -------------------3,65 G/I -----------------norma: 4,50- 11,00
RBC---------------------4,08 T/I ---------------- norma: 3,50- 5,00
Hemoglobina ----------13,5 g/dl -----------------norma: 11,2-15,2
Hematokryt ----------- 40,5 % -------------------norma: 32,0-46,0
MCV ---------------------99,3 fl --------------------norma: 80,0-100,0
MCH ---------------------33,1 pg ------------------ norma: 26,0-35,0
MCHC--------------------33,3 g/dl ----------------norma: 31,8-36,9
RDW-CV -----------------12,0 % ------------------- norma: 11,5-14,5
MPV ----------------------10,3 fl ------------------norma: 8-11
% neutrocytów------------ 29,1 % -------------------norma: 45,0-70,0
% limfocytów ------------54,2 % ------------------- norma: 20,0-45,0
% monocytów------------- 9,6 % --------------------norma: 1,0-8,0
% eozynocytów -----------6,3 % --------------------norma: ponizej 5,0
% bazocytów--------------0,8 % --------------------norma: ponizej 1,0
liczba neutrocytów -----1,06 G/I ----------------- norma: 1,80- 7,70
liczba limfocytów--------1,98 G/I----------------- norma: 1,00-5,00
liczba monocytów-------0,35 G/I ------------------norma: ponizej 0,80
liczba eozynocytów -----0,23 G/I-------------------- norma: 0,00- 0,45
liczba bazocytów --------0,03 G/I ---------------------norma: ponizej 0,20

Rozmaz mikroskopowy:

Granulocyty segmentowane:-----33 % --------------- norma: 45- 70
Granulocyty kwasochlonne:-------3 % ----------------norma: ponizej 5
limfocyty :--------------------------62% ----------------norma: 20-45
monocyty :--------------------------2% ------------------norma: 1-8

OB: po 1h -------------------------2 mm -------------------norma: ponizej 20
Źródło: forum.brodnica24.info/viewtopic.php?t=3238


Temat: Bardzo prosze o interpretacje wyników (LUC 9% !!)
Może nie do końca będę interpretować, bo to powinien zrobić Twój lekarz- pójdź do niego.
A wiesz, co to jest LUC? Czy to są leukocyty w procentach? Każde laboratorium ma swój sposób podawania wyników, co sprawia, że osoba pracująca w innych standardach nie zawsze wszytko wie (np. ja).
Zanim się zdenerwujesz tym wynikiem - zapytaj, co to znaczy.

Leukocyty:5,9 * 10^9/ul ok
%Neutrocytów 48,3 N: 50-70% trochę za niskie
%Limfocytow 32,3 N: 25-40% ok
%Monocytów 7,8 N: 2-8% ok
%Eozynocytów 2,4 N: 2-4% ok
%Bazocytow 0,3 N: 0-1% ok
%LUC 9 (!)

poniżej Twoje wyniki są tylko w innych jednostkach

Neutrocyty 2,87 10^3/ul
Limfocyty 1,9 10^3/ul
Monocyty 0,46 10^3/ul
Eozynocyty 0,14 10^3/ul
Bazocyty 0,02 10^3/ul
LUC 0,53 10^3/ul (!)


Erytrocyty 3,91 10^6/ul N: od 4 ... troszkę za niskie
Hemoglobina 11,1 g/dl N: 12-16g/gl ... za niska
Hematokryt 32,0 % N: dla kobiet 36-46%, dla mężczyzn 41-53% ... za niski
MCV 82 fl N:83-103fl ... za mała krwinka
MCH 28,3 pg N: 28-34pg
MCHC 34,6 g/dl N: 32-36g/dl
RDW 13,4 % N:11-14%
HDW 2,65 g/dl


Płytki 230 10^3/ul N: 150-400
MPV 8,5 fl
PDW 55,1 %
PCT 0,19 %
MPC 25,4 g/dl

OB 26 mm/h (!)
w zależności od tego - ile masz lat OB-
N: dla kobiet poniżej 50 r.ż. mniej niż 20 mm/h
N: dla kobiet powyżej 50 r.ż. mniej niż 30mm/h

Twój stan krwinek białych rzeczywiście nie mieści się ściśle w zakresach normy, ale bardziej bym się skoncentrowała na Twojej niedokrwistości. Każdy przypadek jest indywidualny i radziłabym konsultację lekarską.
Życzę zdrówka.
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=761